Malaysia dan arus feminisme global: pembangunan wanita dan hubungan antarabangsa Malaysia - Muhammad Rahimi Hasan,; Rashila Ramli, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Feminisme adalah wacana dan pergerakan yang bertujuan mengubah ketidakseimbangan gender dalam masyarakat yang mengutamakan lelaki (patriachal society). Feminisme telah berkembang pesat, meliputi empat arus utama serta berevolusi ‘dari bawah ke atas’. Dinamika dan fokus perjuangan yang bermula daripada peringkat masyarakat sehingga ke arena antarabangsa menunjukkan keterangkuman penglibatan aktor negara dan bukan negara. Menggunakan pendekatan Feminisme dalam Politik dan Hubungan Antarabangsa, makalah ini menjelaskan bagaimana dinamika pembangunan wanita di Malaysia menjadi sebahagian arus feminisme global. Apabila PBB meraikan Hari Wanita Antarabangsa 1975, Malaysia memainkan peranan antarabangsa aktif dalam Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women (CEDAW) dan Sustainable Development Goals (SDG) serta menubuhkan agensi tempatan, National Advisory Council on the Integration of Women in Development (NACIWID). Perbincangan makalah berfokus kepada tiga bahagian utama. Pertama, menghuraikan perkembangan aliran utama dalam feminisme dan interaksinya dengan disiplin hubungan antarabangsa. Kedua, akibat daripada kepesatan wacana genderisasi atau feminisme dalam politik, rangka kerja wanita dalam pembangunan (women in development WID), wanita dan pembangunan (women and development WAD), serta gender dan pembangunan (gender and development GAD) menjadi penanda aras menerangkan emansipasi wanita dalam pengubalan polisi. Pada bahagian ketiga, kajian turut mengaplikasikan model tersebut di Malaysia.