Ulasan buku : Dasar sekuriti makanan dan keselamatan insan di Malaysia - Ramli Dollah, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Karya penulisan oleh tiga orang sarjana dan penulis prolifik di Malaysia dalam bidang kajian strategik dan keselamatan amat signifikan dalam mengangkat bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu. Karya ini merupakan kesinambungan daripada beberapa penulisan awal para penulis mengenai konsep keselamatan dan keselamatan insan (lihat juga Ramli et al. 2012). Buku ini merupakan antara karya utama dalam memahami perkembangan keselamatan insan dan situasi sekuriti makanan di Malaysia. Secara umumnya, buku ini mengandungi sembilan (9) bab. Fokus utamanya adalah untuk mengkaji perkembangan sekuriti makanan di Malaysia sejak mencapai kemerdekaan dan dasar yang diambil oleh kerajaan sejak tahun 1980an sehingga 2012 bagi mendepani ancaman global tersebut.