Strategi “Cool Japan” dan keberhasilan diplomasi budaya Jepun di Malaysia - Rohayati Paidi, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Komentari ini mengupas strategi Cool Japan sebagai sebuah strategi diplomasi budaya dan soft power dalam mempengaruhi dan meningkatkan imej positif atau kefahaman masyarakat Malaysia mengenai cara hidup dan pandangan semesta Jepun. Menggunakan analisis Google trend dan sentimen konsumer terhadap beberapa jenama, imej, ikon dan produk Jepun yang sedia terkenal di pasaran Malaysia, hasil kajian menunjukkan kekuatan imej Jepun yang kukuh dan tinggi di mata dan persepsi orang awam di Malaysia banyak dipengaruhi oleh keberhasilan diplomasi budaya Jepun di Malaysia.