Muzik tradisi dalam era teknologi kecerdasan buatan - Shafa’atussara Silahudin, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Muzik tradisi sebagai seni warisan yang kaya dengan nilai budaya dan estetika kini berdepan pelbagai cabaran semasa termasuk perkembangan pesat teknologi kecerdasan buatan atau artificial intelligence (AI). Artikel ini akan membincangkan isu-isu semasa dalam muzik tradisi dalam konteks perubahan teknologi seperti pemeliharaan identiti budaya, teknologi AI dalam penciptaan muzik tradisi dan komersialisasi berlebihan. Metod kajian yang digunakan adalah kajian literatur dan temu bual. Kajian literatur dijalankan untuk menganalisis perkembangan teknologi AI dalam industri muzik secara global dan tempatan, sementara temu bual separa berstruktur dilakukan dengan penggiat seni, pencipta lagu dan pakar muzik tradisi. Hasil kajian menunjukkan keperluan pendekatan strategik dalam mengimbangi penggunaan teknologi AI dalam usaha pemeliharaan seni warisan. Walaupun teknologi AI menawarkan peluang inovasi seperti memperluaskan capaian audiens dan memodenkan nyanyian dan muzik tradisi, hal yang demikian turut menimbulkan kebimbangan terhadap pemeliharaan elemen tradisional dan risiko komersialiasi yang berlebihan. Kajian ini mengesyorkan kerjasama antara pakar teknologi AI, penggiat seni dan institusi budaya untuk mengambil langkah strategik bagi memastikan kesinambungan serta martabat muzik tradisi Melayu dalam era AI.