Dasar pembangunan dan populisme di Malaysia - Abdul Muein Abadi, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Pergolakan geopolitik dan geoekonomi kontemporari telah memaksa negara sedang membangun di seluruh dunia - termasuk Malaysia - untuk menyemak kembali pendekatan pembangunan domestik pada skala yang lebih intensif berbanding di awal abad ke-21. Perang Rusia-Ukraine yang diikuti lonjakan harga komoditi di pasaran antarabangsa, pelanjutan Perang Perdagangan Amerika Syarikat-China yang diikuti pengaturan semula rantaian bekalan global dan pola perdagangan antarabangsa, disusuli pula dengan ledakan arus perkembangan teknologi yang memberi kuasa dan suara yang lebih besar kepada rakyat teramai untuk sentiasa mengangkat kepentingan mereka dalam setiap dasar dan perencanaan negara telah menimbulkan satu dialektika yang cukup dinamik: bagaimanakah negara sedang membangun, khususnya Malaysia, boleh memaksimumkan peluang serta meminimumkan risiko persekitaran ketidaktentuan geopolitik dan geoekonomi global, sedang dalam masa yang sama memelihara kestabilan ekonomi politik domestik yang semakin dipengaruhi kemaraan ideologi populisme?