Peranan badan pemikir dalam wacana Turki - Kesatuan Eropah: kajian kes İktisadi Kalkinma Vakfi (İKV) - Safwan Saparudin,; Russli Kamarudin, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Peranan aktor bukan kerajaan (ABK) semakin menyinar dalam wacana pembangunan dasar-dasar luar negeri dan hubungan antarabangsa. Dalam konteks perjalanan integrasi Turki dalam Kesatuan Eropah (EU), badan pemikir yang independen dilihat berfungsi sebagai “enjin utama” dalam usaha-usaha menjana idea dan strategi, memacu projek-projek libaturus serta mengembangkan wacana integrasi dalam kalangan pemegang-pemegang taruh seperti elit politik, komuniti usahawan, cendekiawan, kumpulan berkepentingan termasuk rakyat awam asing. Makalah ini berusaha meninjau peranan badan pemikir yang terlibat secara langsung dalam proses merealisasikan matlamat strategik Turki untuk menyertai EU, berdasarkan kerangka taksonomi diplomasi awam. Sebagai kajian kes, peranan Yayasan Pembangunan Ekonomi - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) diteliti secara kualitatif, menerusi kaedah temu bual dan dokumen analisis bersumberkan laporan penyelidikan, akhbar dan laman sesawang berautoritatif. Kajian ini mendapati pengaruh badan pemikir yang bebas semakin diperlukan dalam proses pembingkaian agenda, formulasi, pelaksanaan dan pemantauan dasar-dasar strategik hubungan Ankara-Brussels. Dalam arena diplomasi awam, inisiatif dialog dan libaturus yang dipacu oleh ABK berpotensi merangsang hubungan kerjasama dan kesefahaman bersama dalam mengurus polemik dan jurang sosio-politik yang semakin mendalam.