Faktor China dalam dasar luar Indonesia - Siti Suhaiza Senin (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Kajian ini meneroka kesan kebangkitan China terhadap dasar luar Indonesia, dengan memberi tumpuan kepada perubahan sejarah antara ketegangan dan keharmonian dalam hubungan dua hala mereka. Penyelidikan ini bertujuan menganalisis pengaruh pertumbuhan ekonomi China terhadap dasar luar Indonesia melalui tiga faktor utama: sistemik (pertumbuhan ekonomi China), domestik (keutamaan ekonomi dan politik Indonesia), dan individu (peranan kepimpinan). Dengan menggunakan metodologi kualitatif serta kerangka analisis tiga tingkat yang berasaskan teori dasar luar, kajian ini menekankan bagaimana faktor sistemik telah mengubah dinamika hubungan Indonesia China, sekaligus mengukuhkan pengaruh China di Asia Tenggara. Walaupun China dilihat sebagai ancaman yang berpotensi, keutamaan domestik dan keputusan kepimpinan di Indonesia telah memudahkan hubungan yang lebih harmoni. Kerjasama ini bukan sahaja menyokong kestabilan ekonomi dan kesinambungan politik Indonesia, tetapi juga menyumbang kepada kestabilan serantau yang lebih luas di Asia Tenggara. Hasil kajian ini menawarkan pandangan penting mengenai hubungan antara faktor sistemik dan domestik dalam membentuk keputusan dasar luar dalam konteks kuasa yang sedang meningkat.