Integrasi Maqasid Syariah dalam promosi hotel patuh syariah melalui media sosial berdasarkan sorotan literatur - Siti Nur Husna Abd Rahman,; Rafidah Mohd Azli,; Nursafra Mohd Zhaffar,; Muhammad Adnan Pitchan,; Khairul Hamimah Mohammad Jodi,; Nabilah Huda Zaim, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Maqasid Syariah merujuk kepada prinsip yang dirancang untuk menjaga dan melindungi lima aspek penting dalam kehidupan manusia iaitu agama, nyawa, akal, keturunan, dan harta. Prinsip-prinsip ini menjadi asas dalam memastikan kesejahteraan individu dan masyarakat yang mana ianya selaras dengan matlamat utama syariah untuk membawa kemaslahatan dan menolak kemudaratan. Dalam konteks moden hari ini, Maqasid Syariah memainkan peranan penting sebagai panduan dalam pelbagai bidang, termasuk pengurusan ekonomi, perniagaan, dan pembangunan sosial. Justeru, kajian ini bertujuan mengintegrasikan Maqasid Syariah dalam promosi hotel patuh syariah melalui media sosial. Dengan menggunakan pendekatan kualitatif berbentuk kajian dokumentasi, ia meneliti sumber-sumber yang relevan dan menganalisis bagaimana prinsip Maqasid Syariah boleh diterapkan dalam strategi pemasaran digital hotel patuh syariah. Hasil analisis menunjukkan bahawa penerapan Maqasid Syariah dalam media sosial mampu meningkatkan kesedaran pelancong Muslim terhadap hotel yang mematuhi syariah dengan penekanan kepada prinsip seperti pemeliharaan agama, nyawa, akal, keturunan, dan harta. Selain itu, perbincangan turut melibatkan cabaran yang dihadapi dalam pelaksanaan promosi melalui platform digital, termasuk kekeliruan mengenai pengertian syariah serta persaingan yang semakin meningkat dalam industri perhotelan halal. Sebagai saranan, hotel patuh syariah disarankan memanfaatkan media sosial secara efektif untuk menarik perhatian pelancong Muslim serta memperkukuh imej sebagai destinasi yang mengutamakan prinsip syariah.