Keunikan Kerabu Beronok: permata tersembunyi dalam landskap gastronomi Langkawi - Maulana Al-Fin Che Man, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Langkawi, yang dikenali sebagai "Permata Kedah," menawarkan keunikan gastronomi melalui hidangan tradisional seperti Kerabu Beronok. Namun, makanan tradisional ini kurang mendapat pendedahan dalam industri pelancongan, sekali gus mengancam kelangsungan warisan gastronomi tempatan. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk meneliti keunikan Kerabu Beronok sebagai permata tersembunyi dalam landskap gastronomi Langkawi dengan memberi tumpuan kepada nilai budaya, pemuliharaan sumber, dan potensinya sebagai daya tarikan pelancongan. Pendekatan kualitatif melalui analisis kandungan digunakan bagi meneliti data sekunder daripada wawancara rakaman video dokumentari YouTube Destinasi TV serta kajian literatur. Dapatan kajian menunjukkan bahawa Kerabu Beronok melambangkan warisan gastronomi Melayu Langkawi yang kaya dengan kreativiti dan kebijaksanaan tradisional serta mempunyai nilai pemakanan seimbang yang sangat baik. Kombinasi bahan seperti beronok, mangga muda, daun pucuk gajus, belacan, bawang merah, dan limau nipis memberikan manfaat kesihatan yang signifikan. Walau bagaimanapun, isu eksploitasi berlebihan sumber beronok serta kurangnya strategi pemasaran berkesan menjadi cabaran utama dalam memastikan kelestariannya. Implikasi kajian ini menegaskan bahawa Kerabu Beronok berpotensi dimanfaatkan sebagai ikon pelancongan gastronomi Langkawi menerusi pelan pemuliharaan yang lestari serta strategi promosi yang lebih komprehensif. Kajian ini menyumbang kepada usaha memperkukuhkan identiti makanan tradisional Melayu sebagai aset budaya dan ekonomi yang boleh diketengahkan di peringkat global.