Analisis kerangka intervensi pakej pendidikan kesihatan mental belia di Malaysia: tinjauan naratif - Nur Iziatul Athirah M Daud,; Rosnah Sutan,; Zaleha Isa, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Perancangan intervensi promosi kesihatan yang strategik berfokuskan kepada keperluan dan kehendak belia dilihat sebagai satu pendekatan untuk mengubah kepada amalan penjagaan kesihatan mental kendiri terbaik. Kajian ini bertujuan bagi mengenalpasti cabaran, strategi, pembentukan kerangka penentu, kebolehcapaian perkhidmatan kesihatan mental yang mampan dan penggunaan aplikasi digital pakej intervensi promosi kesihatan mental berfokuskan kepada belia lepasan sekolah. Kajian sistematik menggunakan pangkalan data literatur elektronik PubMed dan Scopus mulai carian pada 1 Jan 2018 hingga 31 Dec 2023 dengan menggunakan PRISMA-ScR berdasarkan populasi belia (P), berkonsepkan aplikasi mudah alih (I), promosi kesihatan mental sebagai konteks (C), dan kualiti hidup sebagai output (O). Kriteria pemilihan: artikel jurnal penuh dapat diakses, dalam bahasa Inggeris atau Melayu dan hasilan dari kajian primer. Ringkasan hasil dapatan semakan dibentang berdasarkan jurang pengetahuan, strategi, dan kerangka intervensi. Sebanyak 15 artikel yang memenuhi kriteria dan saringan tahap kualiti menggunakan senarai semak MMAT. Dapatan mendapati generasi belia kini terdorong mendapatkan informasi atas talian secara kendiri dan interaktif sejak mereka di alam persekolahan. Terdapat peningkatan tahap pengetahuan, tingkahlaku positif serta keyakinan diri yang dapat membantu mengubah kualiti hidup dengan menggunakan aplikasi tersebut. Namun, promosi kesihatan mental dalam bentuk aplikasi mudah alih adalah terhad di Malaysia. Banyak rujukan di luar negara yang perlukan adaptasi berdasarkan sosiobudaya rakyat Malaysia. Oleh itu, pendekatan promosi secara aplikasi digital untuk mencegah kejadian masalah kesihatan mental dalam kalangan belia lepasan sekolah di Malaysia perlu dibangun dan diuji untuk kesesuaian implementasi.