Pelaksanaan pentaksiran autentik kemahiran lisan Bahasa Melayu sekolah rendah berasaskan pendekatan tematik - Norliza Ramlan,; Wan Muna Ruzanna Wan Mohammad,; Zamri Mahamod, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Dalam memastikan penguasaan kemahiran lisan bahasa Melayu murid berada pada tahap cemerlang, kualiti pentaksiran guru memainkan peranan utama. Pentaksiran autentik yang realistik, holistik, dan berterusan mampu menonjolkan potensi murid secara menyeluruh. Kajian ini bertujuan meneroka langkah pelaksanaan pentaksiran autentik kemahiran lisan bahasa Melayu sekolah rendah berdasarkan pendekatan tematik. Kajian kualitatif ini menggunakan reka bentuk kajian kes melibatkan lima guru bahasa Melayu dari lima sekolah rendah di negeri berbeza di Malaysia. Data dikumpul melalui temu bual, pemerhatian, dan analisis dokumen menggunakan protokol temu bual, senarai semak pemerhatian, dan senarai semak analisis dokumen. Analisis tematik menggunakan perisian Nvivo14 mengenal pasti empat langkah pelaksanaan pentaksiran autentik: perancangan, pelaksanaan, penilaian, dan refleksi guru. Dapatan daripada temu bual disokong oleh pemerhatian dan analisis dokumen, menunjukkan pelaksanaan pentaksiran autentik sebagai alternatif terbaik bagi menilai kemahiran lisan murid secara tematik. Kajian ini mencadangkan pembangunan garis panduan, modul, atau model untuk menyokong pelaksanaan pentaksiran ini bagi meningkatkan amalan pedagogi guru.