Eksplorasi pengurusan dana Masjid Al-Muktafi Billah Shah, Terengganu - Ahmad Azam Sulaiman @ Mohamad,; Ahmad Rafiq Kamarudin, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Masjid memainkan peranan penting dalam masyarakat Islam sebagai pusat ibadah, pendidikan, dan aktiviti sosial. Pengurusan dana yang cekap adalah kritikal untuk memastikan masjid dapat menjalankan fungsinya dengan berkesan. Kajian ini meneliti amalan pengurusan dana di Masjid Al-Muktafi Billah Shah (MAMBS) di Terengganu. Metodologi melibatkan kajian perpustakaan dan temu bual, dengan data dianalisis menggunakan kaedah analisis tematik. Hasil kajian menunjukkan sumber pendapatan utama MAMBS adalah derma dan sumbangan orang ramai, mencerminkan kepercayaan masyarakat terhadap institusi ini. Secara keseluruhan, sistem pengurusan dana MAMBS didapati diurus dengan baik, dengan prosedur dan kawalan yang jelas. Walau bagaimanapun, beberapa cabaran dikenal pasti, termasuk keperluan untuk mempelbagaikan sumber pendapatan dan meningkatkan ketelusan dalam pelaporan kewangan. Kejayaan utama termasuk penggunaan dana yang berkesan untuk program komuniti dan penyelenggaraan infrastruktur. Cadangan penambahbaikan meliputi pelaksanaan sistem pengurusan kewangan digital, latihan berterusan untuk kakitangan, dan peningkatan penglibatan komuniti dalam membuat keputusan kewangan. Kesimpulannya, kajian ini menekankan kepentingan pengurusan dana yang cekap dalam memastikan masjid memenuhi peranannya, sambil menyediakan panduan untuk penambahbaikan berterusan dalam amalan pengurusan kewangan masjid.