Pengurusan kewangan generasi milenial: perbandingan gender - Zaimah Ramli,; Sarmila Md Sum,; Abd Hair Awang, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Pengurusan kewangan penting kepada setiap individu, termasuk generasi milenial. Memiliki pengetahuan dan mengamalkan pengurusan kewangan yang baik akan membantu generasi milenial mengurus kewangan peribadi mereka. Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk mengenalpasti tahap pengurusan kewangan generasi milenial dan membuat perbandingan gender antara pengurusan kewangan generasi milenial lelaki dan wanita. Reka bentuk kajian adalah kuantitatif dan soal selidik digunakan sebagai instrumen kajian. Teknik persampelan bertujuan diaplikasikan dalam pengutipan data. Sampel kajian adalah generasi milenial di Kampung Baru, Kuala Lumpur. Seramai 316 orang generasi milenial menjadi responden kajian. Analisis deskriptif dan ujian-t digunakan bagi menjawab objektif kajian. Secara keseluruhan, tahap pengurusan kewangan generasi milenial berada di tahap yang tinggi. Namun jika ianya diperhalusi mengikut pecahan elemen, hanya elemen pengurusan tunai sahaja mencatatkan tahap yang tinggi. Sebaliknya elemen pengurusan simpanan, kredit, insurans, pelaburan dan harta berada pada tahap sederhana. Hasil ujian-t menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara gender dalam keenam-enam aspek pengurusan kewangan generasi milenial. Penemuan ini perlukan perhatian dan tindakan daripada pihak yang berautoriti, termasuk generasi milenial itu sendiri. Semua ini penting untuk meningkatkan tahap kemahiran mengurus kewangan dalam kalangan generasi milenial demi memastikan mereka mencapai kesejahteraan kewangan dalam kehidupan.