Metodologi penulisan Kayfa nata‘amal ma‘a al-sunnah al nabawiyyah karya Dr. Yusuf al Qaradawi - Nurul Hakim Ismail,; Nik Yusri Musa, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Karya-karya penulisan hadith Rasulullah saw telah mencapai kemuncak kegemilangannya apabila muncul para ulamak yang menghasilkan karya-karya mereka dalam bidang hadith seperti Imam al-Bukhari, Imam Muslim, Imam Abu Dawud, Imam al-Tirmidhi, Imam al-Nasa’i dan selain mereka. Namun pada zaman ini tidak ramai tokoh-tokoh bidang hadith yang menceburkan diri dalam penulisan dan penyusunan buku-buku hadith secara meluas. Justeru itu, kajian mengenainya amat penting kerana karya-karya hadith ini menjadi rujukan seluruh umat Islam.Kajian ini membincangkan pemikiran tokoh iaitu metodologi penulisan Kitab Kayfa Nata‘amal Ma‘a al-Sunnah al-Nabawiyyah. Namun begitu, Dr Yusuf al-Qaradawi dikenali ramai sebagai seorang tokoh ilmuan dalam bidang fiqh.Bahkan kitab beliau yang sangat terkenal dalam bidang fiqh iaitu Fiqh al-Zakah adalah tesis doktor falsafah yang didaftarkan di Jabatan al-Quran dan Hadith, Fakulti Usuluddin di Universiti al-Azhar Mesir. Justeru itu kajian ini berfokus kepada metodologi penulisan kitab Kayfa Nata‘amal ma‘a al-Sunnah al Nabawiyyah dalam bidang hadith menggunakan kaedah kajian kualitatif. Analisis terhadap metodologi yang digunakan dalam penulisan kitab ini membawa banyak sumbangan Dr Yusuf al-Qaradawi dalam bidang hadith khususnya kaedah penulisannya dengan laras bahasa yang dapat difahami oleh masyarakat awam mahupun para ilmuan.Metodologi pemahaman hadis juga menjadi penekanan al-Qaradawi dengan menggariskan tujuh kaedah dan cara memahami hadis.Justeru itu, kajian terhadap kitab al-Qaradawi ini terutama dalam aspek membina kefahaman hadith dalam kalangan masyarakat termasuk kaedah penulisan yang diterapkan oleh beliau dapat memberi kesan yang mendalam terhadap para ilmuan yang menceburkan diri dalam bidang penulisan karya-karya hadith.