Kepercayaan berkaitan kematian: mitos atau bersumberkan hadis? - Ibrahim Mohd Safie,; Najah Nadiah Amran, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Perbahasan mengenai kepercayaan khurafat telah timbul selari dengan aktiviti pemalsuan riwayat-riwayat hadis Nabi Muhammad SAW. Oleh itu pelbagai usaha dilaksanakan oleh ulama’ bagi menjaga kemurnian hadis Nabi SAW sejak dari abad pertama sehinggalah pada masa kini. Namun didapati masih terdapat riwayat-riwayat sintetik dan kepercayaan tertentu yang disebarkan secara turun-temurun. Salah satu kepercayaan khurafat tersebut adalah berkaitan kematian. Kajian ini adalah kajian kualitatif melalui pengumpulan data bersumberkan laporan kajian semasa dan dari kitab-kitab hadis. Enam bentuk amalan dan kepercayaan khurafat berkaitan kematian dikenalpasti. Kepercayaan kepada perkara khurafat tentang kematian timbul akibat beberapa faktor, termasuk kurangnya pengetahuan agama, pengaruh budaya dan tradisi tempatan, mudahnya terpengaruh dengan perkara misteri, pemujaan, keramat serta penyebaran maklumat yang tidak tepat. Kelemahan dalam pendidikan agama menyumbang kepada kejahilan mereka selain ketaksuban kepada orang soleh dan auliya serta keramat Bagi menangani masalah ini, beberapa langkah perlu diambil. Pertama, pendidikan agama yang lebih komprehensif tentang pentingnya membezakan antara riwayat yang sahih dan tidak sahih. Kedua, penglibatan ulama dan institusi agama dalam memberi penjelasan dan membanteras amalan khurafat melalui ceramah dan kempen kesedaran adalah penting. Ketiga, masyarakat perlu diajar untuk mendapatkan sumber maklumat agama yang diyakini dan benar. Dengan pendekatan ini, diharapkan kesedaran dan pemahaman tentang akidah yang sebenar dapat diperkukuhkan, sekaligus mengurangkan amalan khurafat dalam kalangan masyarakat