Kaedah dan kegunaan dalam perlaksanaan integrasi BIM-GIS dan potensinya dalam pengurusan sistem saliran: satu tinjauan - Khairul Nizam Abdul Maulud, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Kebolehan aplikasi Sistem Maklumat Geografi (GIS) dalam menguruskan data tiga dimensi (3D) semakin meningkat seiring dengan kemajuan teknologi masa kini dan kebolehan ini dapat dipertingkatkan melalui integrasi bersama teknologi Permodelan Maklumat Bangunan (BIM). Walaupun gabungan teknologi BIM-GIS ini banyak memberikan manfaat yang signifikan kepada kehidupan manusia, namun terdapat beberapa cabaran dan batasan yang perlu diatasi dalam menjayakannya. Justeru itu penelitian terhadap artikel terdahulu dilaksanakan bagi melihat cabaran dan potensi integrasi ini. Penulisan ini dimulakan dengan carian artikel terdahulu menggunakan kata kunci yang bersesuai di Web of Science dan Scopus. Carian dilaksanakan kepada dua bahagian iaitu artikel berkaitan integrasi BIM-GIS dengan kata kunci “BIM” AND “GIS” dan artikel berkenaan penggunaan data 3D dalam aplikasi GIS bagi pengurusan sistem saliran dengan menggunakan kata kunci “GIS” AND “3D” AND “DRAINAGE”. Dari artikel tersebut, penulisan ini membuat pemerhatian kepada (1) Struktur data integrasi BIM-GIS, (2) Kaedah integrasi yang pernah dilaksanakan, (3) Kegunaan model integrasi dan (4) Potensi Integrasi BIM-GIS dalam pengurusan data 3D sistem saliran. Daripada penelitian yang dibuat, didapati antara cabaran utama dalam integrasi BIM-GIS adalah perbezaan jumlah kelas, penyusunan kelas yang tidak sama, kaedah pembentukan geometri dan penggunaan sistem georeferensi. Bagi mengatasi cabaran ini protokol piawai yang berdasarkan kepada keperluan spesifik tertentu perlu diwujudkan dengan mengambil kira keperluan organisasi supaya dapat mewujudkan satu proses integrasi yang konsisten. Kajian juga mendapati terdapat potensi yang besar terhadap penggunaan integrasi BIM-GIS dalam pengurusan sistem saliran.