Pemodelan kemeruapan dan gelembung dalam pasaran mata wang kripto menggunakan pendekatan rantaian Markov tersembunyi - Nurul ‘Ain Syafiqah M.Safee; Saiful Izzuan Hussain (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Keadaan pasaran mata wang kripto sukar untuk dijangkakan kerana mempunyai kemeruapan yang tinggi. Kajian ini menggunakan model rantaian Markov tersembunyi dalam mengelaskan pergerakan utama mata wang kripto. Hasil kajian menunjukkan pasaran mata wang kripto beralih antara lima keadaan yang dikelaskan kepada beberapa pasaran menaik dan menurun mengikut tahap kemeruapan. Kejadian letusan gelembung pasaran yang berlaku semasa krisis mata wang kripto dikesan banyak berada dalam keadaan pasaran menurun dengan kemeruapan tertinggi. Hasil kajian yang diperoleh ini termasuklah kebarangkalian peralihan dapat digunakan oleh para pelabur bagi menyusun strategi pelaburan yang berkesan untuk memperoleh pulangan yang tinggi.