Tekanan akademik dan kestabilan emosi: analisis kualitatif dalam kalangan mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia - Faten Nabila Ismawi,; Azahah Abu Hasaan Shaari, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Kecemerlangan dalam akademik dan kesihatan mental adalah komponen penting dalam melahirkan mahasiswa universiti yang berkualiti. Oleh itu, isu tekanan akademik dan kestabilan emosi perlu diambil serius kerana ianya akan mempengaruhi prestasi pendidikan serta kesihatan mental mereka. Kajian ini bertujuan untuk mengetahui kesan tekanan akademik terhadap mahasiswa, serta faktor- faktor yang mampu mempengaruhi kestabilan emosi di kalangan mahasiswa itu sendiri. Hasil tinjauan literatur mendapati bahawa tekanan akademik dalam kalangan mahasiswa berpunca daripada fasa peralihan kehidupan baharu dan kemasukan awal institusi pengajian, kekangan masa dan pengurusan masa yang lemah, bebanan kerja yang tinggi, persaingan akademik, dan pengharapan yang tinggi daripada orang sekeliling. Selain daripada itu, tekanan akademik memberikan kesan terhadap prestasi mahasiswa, menyebabkan kemurungan, serta mendorong mahasiswa untuk terlibat dalam pelbagai tingkah laku yang berisiko. Sistem sokongan daripada rakan sebaya dan pensyarah merupakan antara strategi daya tindak berkesan untuk meningkatkan kesejahteraan emosi mahasiswa. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dan menggunakan pendekatan fenomenologi. Seterusnya, kajian ini dijalankan di Fakulti Sains Sosial Dan Kemanusiaan (FSSK), UKM Bangi Selangor. Kajian terhadap topik tekanan akademik dan kestabilan emosi harus diberi perhatian yang serius dengan merancang strategi yang holistik dan konprehensif supaya isu ini dapat diatasi lebih baik.