Analisis wacana kritis dalam poster sumbangan tabung Palestin - Wan Nurfatin Nabila Wan Mohd Rusdi; Suziana Mat Saad (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Bahasa memainkan peranan yang penting dalam kehidupan masyarakat dan negara iaitu sebagai alat komunikasi. Bahasa juga berperanan sebagai medium untuk menyampaikan sesebuah maklumat dan merupakan suatu lontaran idea. Selari dengan isu yang berlaku, kepentingan bahasa telah menjadi alat bagi penghasilan poster sumbangan tabung Palestin yang bertujuan mendorong masyarakat untuk menderma. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti ciri-ciri linguistik (nahu dan leksikal) dan bukan linguistik (semiotik) wacana yang terdapat dalam poster sumbangan tabung Palestin berdasarkan dimensi amalan sosial oleh Fairclough, menganalisis sifat kewacanaan dalam poster sumbangan Palestin dan menghuraikan unsur yang tersirat dalam wacana poster sumbangan tabung Palestin berasaskan intertekstual, semiotik dan keinterdiskursiviti poster tersebut. Kajian ini memanfaatkan pendekatan analisis wacana kritis yang diperkenalkan oleh Fairclough (1992) dandiubahsuai oleh Idris (2010). Analisis kajian adalah berdasarkan kepada gabungan ciri teks, sifat kewacanaan dan semiotik dalam 11 data poster sumbangan tabung Palestin yang diambil menerusi datadari laman web. Dapatan awal kajian memperlihatkan bahawa poster sumbangan tabung Palestin banyak menggunakan ilustrasi yang menonjol melalui ciri tekstual dan amalan wacana dalam teks yang dikaji bagi menggambarkan situasi semasa yang berlaku di sana. Dapat disimpulkan bahawa selain memberikan kesedaran terhadap masyarakat tentang konflik yang berlaku, ini juga dapat mendorong ramai lagi untuk terus menghulurkan bantuan terhadap negara Palestin.