Penentuan hukum terhadap rawatan bersumberkan haiwan dua alam dan telurnya menurut perspektif Islam dan sains - Muhammad Amin Al-Azmi,; Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim, (Pusat Penyelidikan Syariah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Mencari yang halal dan menjauhi yang haram merupakan satu tuntutan dalam Islam. Makanan yang baik (halalan tayiban) adalah makanan yang seimbang, bergizi dan bernutrisi tinggi dan tidak mengandungi zat-zat yang membahayakan kesihatan. Penghasilan produk meluas dengan pantas sejajar dengan perkembangan moden industri penternakan, kosmetik, dan ubat-ubatan. Kini, isu kepenggunaan yang hangat dibincangkan adalah berkaitan penghasilan vaksin dan rawatan yang bersumberkan haiwan dua alam dan telurnya. Kajian ini memfokuskan hukum haiwan dua alam dan telurnya secara umum dan rawatan bersumberkannya secara khusus. Dalam menjayakan kajian ini, kaedah pengumpulan data telah dijalankan menggunakan reka bentuk kualitatif dengan menggunakan metode perpustakaan, deskriptif, komparatif, dan analisis kandungan terhadap sumber-sumber fiqh dan sains. Hasil kajian mendapati, hukum haiwan dua alam adalah haram kerana kotor, beracun dan memudaratkan manakala telurnya dihukumkan bersih dan suci dengan syarat ianya tidak beracun dan memudaratkan. Kajian ini amat relevan kerana ia dapat mengatasi kesamaran status hukum berkaitan penggunaan vaksin dan ubat-ubatan yang dihasilkan dari haiwan dua alam yang haram dimakan dan telurnya yang bertujuan untuk membantu pihak berwajib seperti Bahagian Hab Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dalam menentukan hukum berkaitan halal dan kepenggunaan.