Perpindahan ibu kota Jakarta ke Kalimantan Timur sebagai idea pembangunan nusantara: satu wacana keselamatan - Bakri Mat,; Aini Fatihah Roslam,; Muhamad Azwan Abd Rahman, (Penerbit UKM, 2024)
Perpindahan ibu kota Indonesia dari Jakarta ke Ibu Kota Nusantara (IKN) di Kalimantan Timur telah menimbulkan teka-teki intelektual dalam bentuk ranah implikasi. Isu utama dibangkitkan adalah kesan keselamatan sempadan dan pembangunan ekonomi negara jiran iaitu Malaysia, khususnya di Sabah dan Sarawak. Mengambil kira perspektif sejarah panjang (longue duree) hubungan infrastruktur sosial Malaysia-Indonesia sememangnya kukuh dan acap dijelekitkan dengan sensasi ketamadunan Nusantara dalam konteks kepimpinan marcapada ini. Meskipun begitu, terdapat kekurangan penelitian mengenai perubahan situasi pemerintah di Indonesia dalam mempengaruhi sudut faham keselamatan sempadan dan ancaman keselamatan Malaysia menerusi perspektif keselamatan insan. Justeru, kajian ini menghujahkan isu perpindahan ibu kota Indonesia ke IKN sebagai idealisme pemerintah dalam pembangunan yang dirajut dalam wacana keselamatan. Arakian, korpus keselamatan sempadan dan pembangunan di Sabah dan Sarawak dihuraikan dengan diikat bersama konsep keselamatan insan. Pengkaedahan dalam menelusuri artikel ini terbahagi kepada sumber primer dan sekunder. Kedua-dua sumber ini diperolehi sama ada dalam bentuk bercetak dan tidak bercetak, dalam talian, dan pemerhatian di lapangan. Kekuatan pengkaedahan tersebut menyumbang kepada beberapa dapatan antaranya perpindahan ibu kota dijangka memberi impak ketara kepada pengagihan pendapatan, guna tenaga, potensi pembangunan wilayah, alam sekitar, keselamatan sempadan dan keselamatan insan. Selain itu, IKN juga dapat ditelah sebagai jalan keluar oleh pemerintah di Indonesia untuk mendepani pelbagai kekangan di ibu kota Jakarta. Tambahan, pemilihan Kalimantan Timur juga dipengaruhi kuat dengan idealisme pembangunan Nusantara oleh pemerintah. Ia bertunjangkan kedudukan geografi berstrategik dari segi promosi perkongsian pembangunan ragam dimensi berorientasikan identiti nasional untuk jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, muncul kebimbangan jenayah rentas sempadan membabitkan penyeludupan manusia, barangan dan komoditi, dan ketidakseimbangan pembangunan. Jujukan daripada sintesis keseluruhan mengesyorkan kerjasama Malaysia dan Indonesia harus menyeluruh dipertingkatkan secara imperatif untuk menangani implikasi negatif, di samping mengagaskan visi perkongsian matlamat perpindahan ibu kota.