Pemencilan dan pencirian populasiEimeria tenelladaripada ayam hutan tempatan - Norjoanna Johan,; Mohd. Sanusi Jangi,; Kiew, Lian Wan (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Eimeria tenella merupakan salah satu daripada tujuh spesies Eimeria yang menjangkiti ayam. Jangkitan parasit ini menyebabkan penyakit koksidiosis yang mendatangkan kerugian ekonomi yang besar kepada industri penternakan ayam. Adalah dipercayai parasit yang terdapat di dalam ayam domestik berasal daripada dan/atau mempunyai kaitan rapat dengan strain yang wujud di dalam ayam hutan. Oleh yang demikian, pencirian spesies Eimeria ini yang dipencil daripada ayam hutan tempatan akan memberi pengetahuan baru bagi meningkatkan pemahaman mengenai biologi parasit ini. Dalam kajian yang dilaporkan di sini, populasi parasit Eimeria AH1 telah dipencil daripada saluran usus ayam hutan tempatan. Berasaskan kepada pasaj bersiri didapati penghasilan oosista populasi AH1 tersebut dalam ayam domestik bergantung kepada umur oosista dan dos jangkitan. Pencirian morfologi pula menunjukkan oosista populasi AH1 berbentuk ovoid dan kebanyakan oosista tersebut mempunyai granul kutub. Nilai dimensi purata bagi oosista populasi AH1 ialah 22.51 (± 0.17) × 17.30 (± 0.14) μm. Saiz oosista populasi AH1 didapati berbeza secara signifikan (p < 0.05) berbanding dengan saiz oosista strain rujukan, E. tenella strain Houghton. Amplifikasi tindak balas berantai polimerase multipleks populasi AH1 menghasilkan jalur bersaiz ~540 pb yang berkolerasi dengan saiz produk yang spesifik untuk E. tenella. Hasil kajian kami ini mengesahkan bahawa populasi Eimeria AH1 yang dipencilkan daripada ayam hutan tempatan, terdiri daripada parasit E. tenella.