Keberanian masyarakat Melayu dalam cerpen remaja Pasca 13 Mei: perbandingan Nazel Hashim dan Ismail Sarbini - Zul Fadli Mohd Kamal; Muammar Ghaddafi Hanafiah (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Sewaktu tragedi rusuhan kaum pada 13 Mei 1969 yang merosakkan perpaduan rakyat, kerajaan Malaysia telah memperkenalkan Rukun Negara untuk memulihkannya. Bagi memastikan setiap lapisan masyarakat terutamanya golongan muda (remaja) memahami prinsip ini, pelbagai kaedah pembelajaran telah dilaksanakan. Antaranya adalah melalui penulisan karya kreatif seperti cerpen. Pada masa itu, para penulis telah berusaha keras menyediakan pelbagai bahan bacaan untuk dihayati oleh remaja, termasuk dua penulis iaitu Nazel Hashim dan Ismail Sarbini. Nazel Hashim dan Ismail Sarbini merupakan antara penulis cerpen remaja yang paling kerap mengangkat nilai keberanian dalam tema kemasyarakatan. Tema kemasyarakatan dianggap mampu membawa nilai-nilai murni tentang orang Melayu, khususnya nilai keberanian dalam mengangkat martabat diri dan bangsa. Oleh itu, Kajian ini bertujuan mengkaji nilai keberanian menerusi tema kemasyarakatan dalam cerpen mereka serta pendekatan kepengarangan masing-masing. Kajian menggunakan analisis kualitatif terhadap empat cerpen terpilih sahaja dan mendapati kedua-dua penulis menekankan nilai keberanian dengan gaya penyampaian cerita yang berbeza. Hasil kajian menunjukan kedua-dua penulis menekankan nilai keberanian, mereka mempunyai perbezaan ketara dalam pendekatan penyampaian nilai tersebut. Nazel Hashim memilih gaya penceritaan yang lebih terus dan dramatik, menampilkan watak-watak yang berada dalam situasi yang menggambarkan keberanian fizikal dan moral secara jelas. Sebaliknya, Ismail Sarbini lebih cenderung kepada pendekatan yang lebih halus dan introspektif, dengan penekanan pada perkembangan psikologi watak serta konflik dalaman yang dihadapi oleh mereka. Dalam konteks situasi semasa, implikasi kajian ini sangat relevan kerana ia boleh memberikan inspirasi kepada remaja pelbagai kaum dalam membina sahsiah diri berasaskan nilai keberanian dan perpaduan, terutama dalam dunia yang semakin kompleks dan mencabar.