Analisis berbilang kumpulan: faktor-faktor penggunaan pendanaan awam patuh syariah - Engku Huda Mursyidah Engku Hassan Ashari,; Aisyah Abdul Rahman,; Salmy Edawati Yaakob, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Bumiputera masih banyak yang berada di peringkat mikro walaupun Bumiputera adalah kumpulan majoriti di Malaysia. Pendanaan awam patuh syariah berpotensi membantu mereka. Kajian ini bertujuan mengkaji faktor-faktor dalam teori UTAUT seperti jangkaan prestasi, jangkaan usaha, pengaruh sosial, kemudahan keadaan serta faktor dari literatur terdahulu seperti persepsi kepercayaan dan kebolehcubaan terhadap niat tingkah laku PKS Bumiputera untuk menggunakan pendanaan awam patuh syariah. Kajian juga melihat perbezaan pengaruh faktor ini terhadap niat tingkah laku antara pemilik PKS lelaki dan perempuan. Borang soal selidik diedarkan kepada 486 PKS Bumiputera dan data dianalisis menggunakan SmartPLS versi 4 dan Multigroup Analysis. Hasil kajian menunjukkan jangkaan usaha, pengaruh sosial, persepsi kepercayaan dan kebolehcubaan mempengaruhi niat tingkah laku penggunaan pendanaan awam patuh syariah. Perbezaan signifikan hanya ditemui dalam persepsi kepercayaan, di mana pemilik PKS lelaki lebih dipengaruhi oleh faktor ini berbanding wanita untuk memasang niat bagi menggunakan pendanaan awam patuh syariah. Kajian ini dapat membuka minda usahawan kecil dan sederhana yang sedang berusaha untuk mengembangkan perniagaan mereka dengan mencuba alternatif pembiayaan moden yang luas di pasaran. Selain itu, dapatan ini dapat dijadikan panduan oleh penggubal dasar negara untuk meramalkan tahap kesedaran PKS terhadap alternatif pembiayaan dan seterusnya merangka inisiatif yang bersesuaian bagi membantu PKS di negara ini.