Metodologi penyusunan hadis oleh al-Ghazālī dalam Minhāj Al-‘Ābidīn: analisis bab ilmu - Umar Abd Rashid; Dzulfaidhi Hakimie Dzulraidi (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Al-Ghazālī merupakan antara cendekiawan Islam tersohor yang banyak menghasilkan karya-karya berkualiti di Nusantara khususnya Malaysia. Antara karya beliau adalah Minhāj al-‘Ābidīn yang sentiasa digunakan sebagai silibus pengajaran di surau-surau dan masjid. Namun begitu, kritikan terhadap kaedah beliau memasukkan hadis dalam karyanya ini telah menimbulkan persoalan mengenai apakah metodologi al- Ghazālī dalam penyusunan hadis. Kajian ini membawa perspektif berbeza dengan memfokuskan bukan sahaja kepada analisis hadis bahkan terhadap analisis perawi agar dapatan rintis dapat diperolehi dan menghasilkan kajian yang transparan. Metodologi yang digunakan adalah pendekatan kualitatif berdasarkan analisis dokumen sebagai pengumpulan data dan analisis kandungan sebagai metode analisis data. Kajian ini mendapati sebanyak sembilan hadis telah dikeluarkan oleh al-Ghazālī dalam bab ilmu, lapan daripadanya dijumpai dalam kitab hadis manakala satu hadis tidak dijumpai sumbernya. Kajian juga membahaskan sejumlah 52 perawi daripada hadis tersebut dan melakukan analisis terhadap status mereka. Justeru itu, kajian mencadangkan sebuah kajian lanjutan dalam bab-bab lain kitab Minhāj al-‘Ābidīn ini dijalankan agar dapatan kajian yang diperolehi lebih sempurna dan kukuh.