Analisis kaedah dan displin istinbat fatwa muamalat dan ekonomi Negeri Sembilan - Ahmad Azlan Raihan,; Ros Mahwati Ahmad Zakaria, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Bidang muamalat dan ekonomi merupakan satu pekerjaan terpuji yang mendapat perhatian yang sangat penting dalam Islam dan sangat sinonim dengan sejarah alam Melayu. Terdapat pelbagai dalil aqli dan naqli yang merujuk kepada aktiviti muamalat dan ekonomi yang kemudiannya dirujuk bagi menghasilkan fatwa yang menjadi garis panduan kepada umat Islam di Malaysia. Dengan sistem pentadbiran hal ehwal Islam yang diamalkan di Malaysia, selain daripada kerajaan pusat, kerajaan negeri juga boleh mengeluarkan fatwa yang dikuatkuasakan di bawah pemerintahan negeri melalui jabatan mufti negeri selepas jawatankuasa fatwa negeri memperhalusi dan meluluskan sesuatu fatwa. Objektif kajian ini dilakukan adalah untuk mengenalpasti kaedah dan disiplin fatwa yang digunakan dalam pengeluaran fatwa berkaitan muamalat dan ekonomi di Negeri Sembilan. Pendekatan yang digunakan dalam kajian ini ialah kaedah kualitatif menggunakan kajian pustaka yang melibatkan kajian lepas, minit mesyuarat dan juga dokumen fatwa Negeri Sembilan. Di Negeri Sembilan, melalui Enakmen Pentadbiran Agama Negeri Sembilan 2003, sebanyak 15 buah fatwa yang telah dikeluarkan berkait dengan bidang muamalat dan ekonomi dari tahun 2009 -2020. Kesemua fatwa berkaitan muamalat dan ekonomi ini telah dikeluarkan mengikut satu daripada tiga kaedah berikut iaitu pertama; qawl Muktamad Mazhab Shāficī, yang kedua; qawl Muktamad Mazhab Hanafi atau Maliki atau Hanbali dan yang ketiga; Ijtihad Jawatan kuasa Fatwa Kerajaan Negeri Sembilan, namun Jawatankuasa Fatwa Kerajaan Negeri Sembilan (JKFNS) mengutamakan qawl muktamad Mazhab Shāficī dalam penentuan fatwanya. Kaedah dan disiplin ini digunakan bagi memastikan kepentingan awam terjaga khususnya bagi masyarakat Islam yang tinggal di Negeri Sembilan.