Kesan keadaan tinggi karbon dioksida dan kandungan nutrien media terhadap pertumbuhan dan kandungan nutrien Wolffia arrhiza - Farhannah Azhar,; Babul Airianah Othman,; Mohamad Yusof Maskat, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Karbon dioksida (CO2) adalah antara bahan utama yang diperlukan oleh tumbuhan untuk pertumbuhan. Keadaan tinggi CO2 serta nutrien penanaman dapat meningkatkan pertumbuhan hasil tanaman serta memberi kesan terhadap nutrien tumbuhan. Justeru, kajian ini dijalankan untuk menentukan kesan keadaan tinggi CO2 dan nutrien media penanaman (kalium nitrat (KNO3), magnesium sulfat heptahidrat (MgSO4.7H2O), kalsium nitrat tetrahidrat (Ca(NO3)2.4H2O) dan monokalium fosfat (KH2PO4)) terhadap pertumbuhan dan kandungan nutrien Wolffia arrhiza. Wolffia arrhiza telah ditanam di dalam tahap CO2 normal (500 ppm) dan tahap CO2 tinggi (800 ppm) serta 5 kepekatan nutrien media penanaman yang berbeza iaitu N-media (kawalan), 3 kali kepekatan yang lebih rendah (A), 3 kali kepekatan yang lebih tinggi (B), 5 kali kepekatan yang lebih tinggi (C) dan 7 kali kepekatan yang lebih tinggi (D) berbanding N-media. Keputusan kajian menunjukkan keadaan tinggi CO2 meningkatkan pertumbuhan Wolffia arrhiza dengan signifikan (p<0.05) dengan peratus pertumbuhan yang lebih tinggi diperoleh berbanding sampel yang tidak ditanam dalam keadaan tinggi CO2. Perbandingan antara komposisi media yang berbeza menunjukkan tiada perbezaan signifikan bagi kadar pertumbuhan untuk sampel yang ditanam sama ada pada keadaan CO2 normal atau tinggi CO2. Terdapat peningkatan kandungan karbohidrat (p<0.05) Wolffia arrhiza dengan peningkatan tahap CO2 tetapi hanya pada media pertumbuhan dengan kepekatan nutrien yang tinggi (masing-masing 61.4, 64.8 dan 64.3% bagi media B, C dan D). Tiada kesan signifikan oleh tahap CO2 dan kandungan nutrien untuk kandungan protein dan nilai DPPH. Walau pun kajian ini menunjukkan terdapat kesan positif oleh tahap CO2 yang lebih tinggi, lebih banyak kajian perlu dijalankan untuk lebih memahami perubahan yang berlaku secara fisiologi bagi Wolffia arrizha hasil daripada penanaman pada CO2 yang tinggi supaya dapat meningkatkan hasil.