Simpanan kecemasan dalam kalangan generasi milenium: perbandingan pengetahuan dan tingkah laku kewangan - Abd Rahim Abd Razak,; Zaimah Ramli,; Sarmila Md Sum, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Simpanan kecemasan merupakan suatu dana simpanan yang boleh digunakan bagi sebarang perbelanjaan luar jangka semasa berlakunya situasi kecemasan, gangguan kewangan atau kegawatan ekonomi yang boleh memberi kesan negatif ke atas kesejahteraan hidup. Generasi milenium menghadapi pelbagai cabaran dalam kehidupan yang menggangu mereka dalam menyediakan simpanan kecemasan. Malahan, simpanan kecemasan mereka turut dipengaruhi oleh tahap pengetahuan kewangan dan tingkah laku kewangan. Justeru artikel ini akan membincangkan pola simpanan kecemasan, tahap pengetahuan kewangan dan pola tingkah laku kewangan dalam kalangan generasi milenium. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif yang melibatkan seramai 364 orang generasi milenium di Kampung Sungai Ramal Dalam, Kajang. Teknik persampelan bertujuan menggunakan borang soal selidik diaplikasikan dalam kajian. Analisis diskriptif dilakukan bagi menjelaskan keseluruhan hasil kajian. Analisis ujian-t pula dilaksanakan bagi membuat perbandingan pengetahuan kewangan dan tingkah laku kewangan di antara kumpulan responden yang ada simpanan kecemasan dengan kumpulan responden yang tiada simpanan kecemasan. Hasil kajian menunjukkan tahap simpanan kecemasan dalam kalangan generasi milenium di Kampung Sungai Ramal Dalam berada pada tahap yang tinggi, yakni dapat menampung sebarang perbelanjaan kecemasan bagi tempoh masa melebihi atau sama dengan tiga bulan. Selain itu, kumpulan responden yang ada simpanan kecemasan mempunyai tingkah laku kewangan yang lebih baik berbanding kumpulan responden yang tiada simpanan kecemasan. Manakala tahap pengetahuan kewangan bagi kedua-dua kumpulan responden adalah tinggi dan tidak terdapat perbezaan yang signifikan. Bagi meningkatkan lagi tahap simpanan kecemasan, pengetahuan kewangan dan amalan tingkah laku kewangan yang berhemah dalam kalangan generasi milenium, program pendidikan kewangan secara komprehensif dan berkala wajar diadakan oleh pihak-pihak berkepentingan. Generasi milenium yang mempunyai simpanan kecemasan mencukupi akan lebih bersedia untuk menghadapi sebarang kejutan kewangan semasa berlakunya situasi kecemasan dan ia juga dapat menjamin kesejahteraan hidup dan kewangan mereka.