Daya tahan usahawan Program Agropreneur Muda Terengganu berdasarkan perspektif pegawai pelaksana - Siti Aishah Sudin,; Siti Hajar Kamaruddin,; Roslina Ismail, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Kadar pengangguran dalam kalangan belia telah menjadi kebimbangan negara pada masa kini. Kerajaan telah mengambil langkah untuk mengurangkan pengangguran dalam kalangan belia melalui bidang keusahawanan. Walau bagaimanapun, majoriti usahawan belia dilihat tidak dapat bertahan dalam jangka masa yang panjang dalam menjalankan perniagaan mereka. Tambahan pula, literatur berkaitan daya tahan dalam bidang keusahawanan terutamanya pertanian masih terhad. Justeru, tujuan kajian ini adalah untuk membincangkan cabaran usahawan agro belia Program Agropreneur Muda (PAM) negeri Terengganu dalam menjalankan perusahaan agro berdasarkan perspektif pegawai pelaksana. Kajian ini turut dilaksanakan bagi mengkaji faktor pelindung yang menyumbang kepada daya tahan usahawan agro belia. Kajian ini menggunakan pendekatan secara kualitatif melalui kaedah temubual separa berstruktur terhadap lapan orang informan yang terdiri daripada pegawai pelaksana PAM negeri Terengganu. Manakala data temu bual kajian dianalisis menggunakan kaedah analisis tematik. Hasil kajian mendapati bahawa terdapat lima cabaran utama yang dihadapi oleh usahawan agro belia PAM iaitu prosedur dan kepatuhan yang kompleks, kekangan kewangan, ketidakstabilan harga pasaran, sikap kebergantungan terhadap bantuan kerajaan, dan peluang pekerjaan lain yang lebih menarik dan berpatutan. Walau bagaimanapun, faktor pelindung dalaman dan luaran telah membantu usahawan untuk terus berdaya tahan dan kekal dalam perniagaan mereka. Hasil kajian ini diharapkan dapat dijadikan sebagai rujukan kepada semua pihak yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung untuk memperbaiki dan merangka inisiatif serta dasar yang lebih berkesan untuk meningkatkan daya tahan usahawan agro belia di dalam sektor ini.