Analisis fizikal & kandungan kimia tembikar tanah di Gua Kambing, Baling, Kedah - Muhamad Shafiq Mohd Ali,; Zuliskandar Ramli,; Yunus Sauman,; Mohd Fauzan Zuraidi,; Mohammad Razin Norman,; Mohd Riduan Mt Said,; Mohamad Sazuan Sahrom, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Tembikar tanah merupakan antara artifak yang biasa dijumpai sewaktu kerja ekskavasi arkeologi sama ada prasejarah atau protosejarah. Tembikar tanah merupakan antara peralatan yang digunakan oleh masyarakat prasejarah sebagai alatan kegunaan dalam kehidupan seharian. Kajian secara ekskavasi arkeologi di Gua Kambing di Gunung Pulai, Baling, Kedah juga telah menemui beberapa pecahan tembikar. Tembikar tanah yang dijumpai di tapak arkeologi perlu diketahui sama ada ia dibuat oleh masyarakat setempat atau dibawa dari luar. Oleh yang demikian, kajian ini menggunakan dua kaedah iaitu anlisis secara fizikal dan juga penentuan kandungan kimia melalui kaedah Sinar-X terbelau (X-Ray Diffraction, XRD) dan juga Sinar-X Pendarkilau (X-Ray Flourescence, XRF) untuk mendapatkan kandungan mineral dan juga unsur utama serta unsur surih.