Elemen retorik karya A. Samad Said dalam buku Puisi Baru Melayu - Iqbal Hamdan,; Md. Nor Abdullah, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Puisi tradisional merupakan budaya dalam sesuatu masyarakat. Ia menjadi identiti bahasa kepada sesuatu kaum terutama di Malaysia. Namun, dari masa ke masa puisi Melayu kian pudar terutama yang melibatkan sasterawan negara lama umpama A. Samad Said, Keris Mas dan Muhammad Haji Salleh. Kertas kajian ini bertujuan menganalisa Puisi Baru Melayu karya A. Samad Said dalam buku tersebut yang dikarang oleh Ali Haji Ahmad. Pengumpulan data menggunakan teknik pembacaan teks, mikrofilem, analisis dokumen dan kaedah soal selidik tetutup. Lokasi kajian banyak ditumpukan di kawasan sekitar Universiti Kebangsaan Malaysia. Data yang diperoleh dianalisis menggunakan pendekatan interpretasi. Kajian ini mendapati bahawa banyak elemen retorik yang boleh didapati dalam puisi A. Samad Said antara yang banyak digunakan ialah unsur metafora. Terkadang tedapat banyak unsur dalam satu baris ayat puisi.