Arkeo-Pelancongan di Tapak Bandaraya Warisan Dunia UNESCO: tumpuan di Malaysia - Asyaari Muhamad,; Yasmin Amirah, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Artikel ini membicarakan tentang penggalakan arkeo-pelancongan di Malaysia. Berbekalkan kepada kepentingan mengingati sejarah di Malaysia semenjak zaman penjajahan Portugis, Belanda seterusnya Empayar British, terdapat beberapa tapak bersejarah yang telah diiktiraf di peringkat antarabangsa melalui UNESCO sebagai Tapak Warisan Dunia. Menggunakan konsep arkeo-pelancongan, artikel ini memberikan beberapa jenis tarikan dan aktiviti pelancongan di Malaysia. Sehubungan dengan itu, peranan promosi amat penting di sini bagi mencapai hasrat pengkomersialan tapak-tapak Warisan Dunia UNESCO. Pelbagai pihak haruslah memainkan peranan penting demi menarik para pelancong asing dan tempatan untuk ke tempat-tempat tersebut. Peranan ini bukan sahaja menjadi tanggungjawab utama Kementerian Penerangan, Komunikasi & Kebudayaan dan Kementerian Pelancongan malah pihak NGO juga perlu memainkan peranan. Misalnya, peranan yang dimainkan oleh hotel-hotel di Malaysia bagi mempromosi tempat-tempat ini, agensi-agensi pelancongan, pemandu pelancong, kemudahan pengangkutan awam, Jabatan Muzium Malaysia serta lain-lain.