Tahap pengetahuan mahasiswa berkaitan pilihan raya kampus di Universiti Kebangsaan Malaysia - Ahmad Izzuddin Nordin,; Nur Hafizah Yusoff, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Kajian ini bertujuan untuk mengukur tahap pengetahuan mahasiswa berkaitan pilihan raya kampusdi Universiti Kebangsaan Malaysia. Reka bentuk kajian yang digunakan adalah berbentuk kuantitatif dankajian ini menggunakan kaedah pensampelan rawak mudah. Pemilihan sampel ini merangkumi semuamahasiswa/i Universiti Kebangsaan Malaysia yang berada di kampus Bangi sahaja. Berdasarkandapatan kajian, pengkaji mendapati bahawa tahap pengetahuan mahasiswa berkaitan pilihanrayakampus berada ditahap sederhana tinggi. Selain itu, dapatan kajian juga menunjukkan bahawakebanyakan mahasiswa masih kurang jelas berkenaan Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971apabila seramai 149 orang responden memilih pernyataan tidak pasti tentang AUKU1971. Perkaraini agak mengejutkan kerana keterlibatan mahasiswa pengajian tinggi dalam politik adalah tertaklukkepada Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU). Antara sumber utama pengetahuan tentangpilihan raya kampus ini ialah melalui media sosial dan rapat umum yang dilakukan oleh setiapparti yang bertanding. Selain itu, antara pihak yang memainkan peranan penting dalammenyebarkanmaklumat tentang pilihan raya kampus ialah Jawatankuasa Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar(JPMPP) dan setiap parti politik yang bertanding. Dapatan kajian ini diharapkan dapat membantupentadbiran universiti untuk memperkasakan peranan mahasiswa dalam arena politik khususnyakepimpinan supaya bakat mereka digilap menjadi pemimpin yang berkarisma suatu hari nanti.