Perbandingan pendekatan pengurusan tanah perkuburan lama dan baharu: satu analisis tinjauan literatur sistematik - Fairuz Mohamad,; Khairul Nizam Abd Maulud,; Aizat Mohd Taib@Taib, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Masalah berkaitan tanah perkuburan lama sedia ada memerlukan penambahbaikan dan cara mengatasinya sekiranya pemilihan tanah perkuburan baharu hendak diwujudkan. Kekurangan tanah untuk pengebumian adalah masalah utama yang kerap timbul terutama di bandar-bandar besar termasuk Malaysia, adalah antara perkara yang perlu diatasi tetapi ianya memerlukan spesifikasi yang memenuhi semua kehendak termasuk kesihatan dan lokasi berkenaan. Objektif kajian bertujuan untuk menganalisis literatur sedia ada berkaitan signifikan kajian terhadap tanah perkuburan sedia ada dan kaedah yang telah digunakan untuk mendapatkan tanah perkuburan baharu. Metodologi kajian yang merupakan kajian SLR adalah berasaskan model PRISMA. Sebanyak 74 rujukan terkini berjaya untuk dianalisis dengan sistematik hasil dari carian melalui Web of science, Scopus, dan Google Scholar serta sumber tambahan lain yang dicari secara manual. Artikel ini telah dipilih berdasarkan kesesuaian bagi menjawab objektif kajian. Dari kajian ini, dapat dikenal pasti bahawa setiap tanah perkuburan lama hampir mempunyai masalah yang sama kecuali beberapa perkara yang berkaitan cara pengebumian yang menggunakan bahan tertentu dan secara tidak langsung memberi kesan kepada alam sekitar. Penggunaan GIS mampu memudahkan kerja-kerja analisis mendapatkan tanah perkuburan baharu termasuklah pengurusan serta pentadbirannya. Selaras dengan perkembangan bidang GIS, aplikasi ini dilihat mampu dikembangkan kepada aplikasi yang lebih bersepadu dalam teknologi internet of things (IoT) dalam ruang penggunaan berasaskan web dan menghubungkan tanah perkuburan secara keseluruhannya. Secara kesimpulannya, kajian untuk mendapatkan lokasi tanah perkuburan baharu yang sesuai perlu memahami kriteria yang perlu diberi keutamaan hasil dari masalah yang timbul dari perkuburan sedia ada.