Pengaruh rangkaian pengangkutan Mass Rapid Transit (MRT) berkualiti terhadap kualiti hidup pengguna - Rosmiati Ahmad; Noordeyana Tambi (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Sektor pengangkutan memainkan peranan yang signifikan dalam kehidupan seharian masyarakat bagi memenuhi tuntutan keperluan pengangkutan masyarakat moden di kawasan bandar yang mengutamakan kepantasan dalam urusan kehidupan. Oleh itu, Mass Rapid Transit (MRT) diperkenalkan sebagai pengangkutan alternatif moden dan mampan kepada orang ramai. Namun begitu, kelemahannya dari segi aksesibiliti, mobiliti dan ketersambungan perkhidmatan seperti mana yang dilaporkan dalam akhbar dan internet. Perkara ini telah menjejaskan urusan harian pengguna untuk bekerja, belajar, membeli-belah, berhibur dan berekreasi serta lain-lain aktiviti kehidupan seharian mereka. Justeru, kajian ini bertujuan untuk mengetahui tahap prestasi rangkaian pengangkutan awam MRT dan menganalisis hubungan serta pengaruhnya terhadap kualiti hidup pengguna. Kajian mengaplikasikan Konsep CAM (connectivity, accessibility and mobility) bagi mengukur prestasi rangkaian perkhidmatan pengangkutan awam dan ketiga-tiga elemen tersebut dipilih untuk mengukur rangkaian pengangkutan awam yang berkualiti, cekap dan efisien serta saling melengkapi dan berhubung antara satu sama lain. Kajian kuantitatif menggunakan borang soal selidik melibatkan 386 pengguna MRT Laluan Kajang dan MRT Laluan Putrajaya sebagai responden berdasarkan kaedah persampelan bertujuan. Keputusan analisis deskriptif menunjukkan bahawa tahap mobiliti dan kelancaran ketersambungan perkhidmatan MRT adalah sangat tinggi berbanding aksesibiliti perkhidmatan tersebut yang berada pada tahap tinggi. Manakala dapatan analisis inferensi menunjukkan hubungan dan pengaruh yang signifikan dan positif antara aksesibiliti, mobiliti dan kelancaran ketersambungan dengan kualiti hidup pengguna perkhidmatan tersebut. Kesimpulannya, perkhidmatan MRT mempunyai tahap rangkaian pengangkutan yang sangat baik, berkualiti dan efisien memenuhi keperluan pengangkutan pengguna perkhidmatan tersebut. Justeru, pihak penyedia perkhidmatan dan PBT perlu memastikan usaha berterusan diambil bagi mengekalkan dan meningkatkan lagi tahap prestasi rangkaian pengangkutan MRT terutamanya dari segi aksesibiliti perkhidmatan tersebut kepada pengguna.