Pengangkutan awam pemangkin kemandirian dan kualiti hidup warga tua di Kuala Lumpur - Rosniza Aznie Che Rose,; Farah Elisha Mohd Adnand,; Abdul Aziz Marzuki,; Lam, Kuok Choy; Kadaruddin Aiyub,; Mohd Yusoff Hussain,; Novel Lyndon, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Artikel ini bertujuan menjelaskan bahawa kemudahan pengangkutan awam sebagai pemangkin kemandirian dan kualiti hidup warga tua di Kuala Lumpur. Peningkatan warga tua memberikan impak terhadap kesejahteraan hidup mereka. Kajian ini menggunapakai kaedah kuantitatif menggunakan instrumen borang soal selidik di Kuala Lumpur. Sampel kajian melibatkan 150 orang warga tua yang berumur 60 tahun ke atas. Data deskriptif dan inferensi adalah berdasarkan pengujian regresi berganda. Kajian ini memberi tumpuan kepada faktor pengangkutan awam yang mempengaruhi kualiti hidup warga tua, mengkaji hubungan faktor yang mendorong kualiti hidup warga tua, dan mencadangkan langkah memperkasa kesejahteraan sosial warga tua. Hasil analisis mendapati hubungan kekeluargaan dipengaruhi oleh faktor pengantara lain bagi menjamin kualiti hidup mereka. Faktor tersebut antaranya, ialah pengangkutan awam. Hasil kajian ini telah membuktikan faktor pengangkutan awam memainkan peranan utama dalam menjamin kualiti hidup warga tua. Penemuan ini menjelaskan pentunjuk penting terhadap pembentukan penduduk warga tua yang lebih sejahtera dan boleh menjadi intipati kepada perancangan atau kertas polisi masa akan datang. Pemerkasaan warga tua secara menyeluruh bukan sahaja meningkatkan kualiti hidup mereka, serta mengurangkan kebergantungan kepada pihak kerajaan dalam menjalani kehidupan seharian.