Tindakan komuniti dalam pengurusan bencana banjir: sorotan naratif - Noorus Sarahaqilah Mohd Yusof,; Noremy Md Akhir,; Surendran Rajaratnam, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Pengurangan risiko menjadi fokus dalam menghadapi bencana secara global oleh Persidangan Antarabangsa (World Conference on Disaster Reduction, WCDR) di Jepun sejak tahun 2005. Hasil daripada persidangan tersebut telah mewujudkan Kerangka Hyogo untuk Tindakan 2005-2015 (Hyogo Framework for Action, 2005-2015). Kerangka Hyogo ini diperbaharui dengan Kerangka Sendai (2015-2030) dengan bertujuan memperkasakan komuniti untuk bertindak dalam mengurangkan keterancaman terhadap bahaya bencana. Namun kebanyakan pengalaman kes bencana di Malaysia, komuniti menggunakan pendekatan dengan menunggu bantuan yang dihulurkan berbanding mengambil inisiatif menyelamat dan menyelesaikan isu dihadapi terlebih dahulu. Ini kerana, komuniti tidak seharusnya dipandang sebagai golongan pasif sebaliknya mereka merupakan first-responder yang perlu diperkasakan dengan penglibatan aktif dari bawah ke atas (bottom – up). Walau bagaimanapun, kajian mengenai pengurusan bencana bagi memperkasakan komuniti dalam pengurusan bencana masih terhad di Malaysia. Oleh itu, ulasan artikel ini berkaitan dengan tindakan komuniti dalam pengurusan bencana banjir. Artikel ini turut memfokuskan pemerkasaan komuniti, tindakan komuniti, serta daya tahan komuniti dalam mengendalikan bencana. Metodologi yang digunakan adalah melalui carian literatur daripada pangkalan data seperti Scopus, Web of Science, Research Gate, Sciencedirect dan Google Scholar. Bilangan akhir artikel jurnal yang terpilih sebanyak 10 kajian. Tema-tema yang wujud daripada ulasan ini ialah pengetahuan komuniti, pengalaman dalam menghadapi bencana, kepimpinan jawatankuasa komuniti dan penglibatan komuniti. Oleh itu, komuniti seharusnya mempunyai panduan tindakan dalam pengurusan bencana yang komprehensif bagi mengurangkan kesan daripada krisis bencana dan dapat mengembalikan kefungsian hidup mereka selepas bencana.