Kelesuan melampau dan sokongan sosial dalam kalangan ibu bapa kanak-kanak autisme - Nurul Atiqah Zulkefli; Nur Saadah Mohamad Aun; Norulhuda Sarnon@Kusenin (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Mendidik dan membesarkan anak autisme adalah sangat mencabar. Ibu bapa perlu berkorban banyak wang, tenaga dan masa untuk memenuhi keperluan anak autisme. Ibu bapa yang tidak mampu untuk memenuhi keperluan anak autisme adalah lebih cenderung untuk mengalami kelesuan melampau. Kajian lepas banyak memfokuskan kepada anak autisme, namun tidak banyak yang melihat secara mendalam tentang kelesuan melampau dan sokongan sosial dalam kalangan ibu bapa kanak-kanak autisme. Kajian ini bertujuan untuk meneroka faktor-faktor yang menyebabkan kelesuan melampau dan mengkaji bentuk-bentuk sokongan sosial dalam kalangan ibu bapa kanak-kanak autisme. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dan kaedah fenomenologi untuk memahami dan menghuraikan pengalaman ibu bapa bersama anak autisme. Seramai 10 orang informan terlibat dan kajian ini menggunakan teknik pensampelan bertujuan dan kaedah temu bual mendalam. Data kajian seterusnya di analisis menggunakan teknik analisis tematik. Terdapat lima faktor utama yang menyebabkan kelesuan melampau ibu bapa kanak-kanak autisme iaitu pendapatan isi rumah, kesedaran dan penglibatan ibu bapa, persekitaran ruang kehidupan, tingkah laku anak autisme dan penerimaan terhadap anak autisme. Hasil kajian juga mendapati bentuk sokongan sosial boleh dibahagikan kepada dua iaitu sokongan sosial ketara dan tidak ketara. Kajian ini merumuskan ibu bapa perlu diberi sokongan menyeluruh dan disediakan dengan maklumat yang terperinci berkenaan penjagaan anak autisme bagi mengurangkan kecenderungan kelesuan melampau.