Transformasi ke arah profesionalisme: kesediaan guru matematik dalam menghadapi cabaran pendidikan - Sharida Abu Talib; Nurfaradilla Mohamad Nasri; Muhammad Sofwan Mahmud (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Kesediaan guru matematik terhadap perubahan dalam sistem pendidikan penting dalam menentukan kejayaan dalam sesebuah pembaharuan. Walaubagaimanapun, terdapat kecenderungan guru masih mengamalkan pendekatan tradisional dan dilihat kurang berkeyakinan untuk mempelbagaikan kaedah pengajaran. Tambahan pula, literatur yang memfokuskan konsep kesediaan guru matematik untuk menghadapi cabaran juga masih terhad. Oleh itu, kajian ini mengaplikasikan pendekatan kualitatif untuk meneroka dan memahami secara menyeluruh kesediaan guru matematik dalam menerima dan melaksanakan perubahan dalam pendidikan. Mod utama pengumpulan data kajian ini adalah melalui temu bual mendalam terhadap empat orang guru cemerlang yang dipilih menggunakan pensampelan bertujuan. Satu protokol temu bual dibangunkan bagi tujuan sebagai panduan soalan yang akan diajukan kepada peserta kajian. Data kajian dianalisis secara tematik menggunakan perisian ATLAS.ti24. Dapatan kajian menunjukkan keempat-empat peserta kajian memahami dan sedar tentang kesediaan guru matematik. Namun begitu, isu dan cabaran utama aspek pedagogikal yang dikenal pasti melibatkan realiti penguasaan kemahiran mengajar. Majoriti peserta kajian berpandangan perkara-perkara yang berkaitan pedagogikal turut dipengaruhi oleh kesediaan guru matematik. Dalam hubungan ini, kesediaan guru matematik boleh ditingkatkan melalui pengetahuan dan kemahiran. Implikasi dapatan kajian ini memberi input kepada guru matematik supaya mutu dan kualiti pengajaran mereka dapat ditambah baik dari masa ke masa. Bagi pemegang taruh, perancangan dan pelaksanaan sesebuah kurikulum dapat disemak supaya menepati kehendak dan keberhasilannya sejajar dengan dasar pendidikan negara.