Menyingkap mekanisme kawalan sosial: kajian literatur komprehensif tentang pemulihan penyalahgunaan dadah di Malaysia - Tay, Julie Gek Hsia (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Mekanisme kawalan sosial adalah penting dalam menangani isu penyalahgunaan dadah, bukan sahaja untuk mencegah penggunaan dadah, tetapi juga untuk menyokong individu dalam perjalanan mereka ke arah pemulihan. Oleh itu, artikel ini membincangkan mekanisme kawalan sosial dalam menangani fenomena penyalahgunaan dadah serta membantu perjalanan pengguna ke arah pemulihan di Malaysia. Kajian ini berbentuk kualitatif dan menggunakan kaedah analisis kandungan, yang melibatkan penggunaan data daripada pelbagai sumber termasuk jurnal, artikel, dan bab dalam buku. Perbincangan kajian mendapati mekanisme dan insentif kawalan sosial mampu membantu pemulihan jangka panjang dan mencegah relaps sekiranya agen-agen kawalan sosial memainkan peranan yang tinggi. Dalam hal ini, kawalan sosial persuasif dan koersif sebagai mekanisme dan hukuman, serta insentif sebagai instrumen, sering digunakan untuk membentuk tingkah laku positif agar selari dengan nilai dan norma masyarakat. Agen-agen kawalan sosial seperti rakan, keluarga, masyarakat, penguatkuasa, sistem perundangan, dan agensi perkhidmatan sosial memainkan peranan penting dalam menggalakkan pemulihan yang kekal serta mencegah relaps. Oleh hal yang demikian, artikel ini menyumbang kepada pemahaman yang lebih baik tentang potensi kawalan sosial sebagai mekanisme untuk menyokong pemulihan daripada penyalahgunaan dadah di Malaysia, serta menekankan kepentingan sistem sokongan yang kuat dalam membantu individu mengekalkan tingkah laku positif dan mengelakkan relaps.