Kepimpinan dan hubungannya dengan pencapaian akademik dalam kalangan pelajar pintar dan berbakat program asasi pintar Universiti Kebangsaan Malaysia - Rorlinda Yusof,; Tengku Elmi Azlina Tengku Muda,; Hakimie Zainal Abidin,; Azrina Md Azhari,; Siti Aishah Hassan, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Kajian ini mengkaji aspek ciri-ciri kepimpinan dan hubungannya dengan prestasi pencapaian pelajar pintar dan berbakat dalam program ASASIpintar. Seramai 164 orang pelajar ASASIpintar dari Pusat GENIUSpintar Negara, Universiti Kebangsaan Malaysia dipilih secara rawak mudah untuk menjawab Instrumen Ciri Kepimpinan Pelajar. Statistik deskriptif yang melibatkan peratusan dan min, serta statistik inferensi (Pearson Correlation) digunakan untuk menganalisis data bagi menjawab persoalan kajian. Dapatan kajian menunjukkan secara keseluruhan pelajar ASASIpintar mempunyai tahap sederhana pada ciri kepimpinan (81.07%). Penemuan pada komponen ciri kepimpinan mendapati daripada 13 komponen, pelajar pintar program ASASIpintar memperoleh skor tinggi dalam komponen kolegialiti (89.24%), diikuti tingkah laku kepimpinan (88.31%), kecekapan mempengaruhi (87.27%), etika nilai (85.49%). Manakala skor sederhana tinggi pada hubungan kerja (85.49%), minda transformasi (83.10%), kebolehpercayaan (80.53%), seterusnya skor sederhana rendah pada komponen penghargaan kendiri (78.17%), motivasi kepimpinan (76.19%), kesepaduan (76.19%), efikasi kepimpinan (75.93%), kesedaran emosi (74.66%), dan kategori sederhana paling rendah pada komponen pemantauan kendiri (72.61%). Hasil kajian juga menunjukkan terdapat hubungan korelasi positif yang lemah di antara ciri kepimpinan dengan pencapaian akademik (r [164] = 0.158, p = 0.04 (p >0.01). Implikasi kajian ini adalah dari segi kepentingan membangunkan nilai dan kemahiran kepimpinan dalam kalangan pelajar pintar yang merupakan aset masa depan negara. Hasil dapatan kajian ini juga dapat menyumbang kepada penyediaan modul kepimpinan yang strategik dan terfokus untuk pelajar pintar dan berbakat dengan bersandarkan data-data empirikal mengikut komponen kepimpinan.