Meneroka strategi penyelesaian masalah dan daya tahan mahasiswa yang mengalami pengalaman trauma penderaan emosi - Siti Zulaikha Azlan,; Nurul Amira Hasni Khadijah Alavi,; Surendran Rajaratnam, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Peningkatan penderaan emosi dalam kalangan mahasiswa disebabkan oleh institusi keluarga disfungsional, isu kewangan, tekanan kehidupan harian dan pengetahuan ilmu agama yang kurang. Kajian mengenai penderaan emosi dalam kalangan mahasiswa sangat kurang dan ia merupakan satu isu yang sangat serius yang memerlukan strategi bagi membendung isu kemurungan remaja. Justeru, kajian ini dilaksanakan untuk meneroka strategi penyelesaian masalah dan daya tahan dalam kalangan mahasiswa yang mengalami sejarah pengalaman penderaan emosi. Kajian yang dijalankan dengan menggunakan kaedah kualitatif iaitu temubual mendalam separa berstruktur dengan mengaplikasikan pendekatan fenomenologi dan data yang diperolehi telah dianalisis dengan menggunakan analisis tematik dan transkrip data. Enam orang informan telah dipilih iaitu merupakan mahasiswa IPTA terpilih. Hasil kajian mendapati bahawa majoriti informan pernah melalui fasa kehidupan keluarga yang sukar, beban hutang dan perpindahan tempat tinggal kerana ekonomi keluarga tidak stabil. Antara strategi penyelesaian masalah ialah meluangkan masa dengan rakan sebaya, mengalihkan aktiviti kepada hiburan dan hobi. Strategi daya tahan yang dipraktikkan oleh mahasiswa melalui sokongan mental (berfikiran positif, motivasi dan bimbingan daripada kaunselor). Justeru implikasi kajian membina program daya tahan bagi meningkatkan kefungsian dan psikososial klien yang mempunyai pelbagai keperluan kompleks terutama bagi kalangan mahasiswa dalam komuniti.