Kajian perbandingan model bandar pintar di beberapa bandar terpilih di Malaysia - Zainol Mustafa,; Mas Nordiana Rusli,; Wan Rosmanira Ismail,; Nur Riza Mohd Suradi,; Zamira Hasanah Zamzuri,; Adilah A. Wahab,; Norkisme Zainal Abidin,; Norhishah Elias, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Perkembangan teknologi dan era globalisasi yang pesat di dunia serta permasalahan perbandaran yang dihadapi menjadi pemacu dan pemangkin dalam pembentukan bandar pintar. Bagi membentuk bandar pintar yang mencapai matlamat dan objektif yang digariskan, pembuat dasar perlu menyediakan rangka kerja atau model bandar pintar yang jelas, objektif dan strategic seterusnya memberi manfaat kepada kerajaan dan rakyat. Pembentukan model bandar pintar di Malaysia dijadikan sebagai perancangan strategik sama ada di peringkat persekutuan atau negeri atau pihak berkuasa tempatan yang menjadi panduan pelaksanaan kepada semua pihak berkepentingan. Kajian ini merupakan suatu tinjauan awal berhubung pembentukan model bandar pintar di Malaysia berdasarkan kepada penyediaan rangka kerja yang telah disediakan oleh kerajaan persekutuan dan negeri. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mengenal pasti persamaan dan perbezaan model, domain dan matlamat dalam pembentukan bandar pintar di Malaysia berbanding model bandar pintar global. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif kepada rangka kerja dan bahan kepustakaan yang berkaitan dengan bandar pintar di peringkat global dan Malaysia. Melalui analisis yang dijalankan didapati model pembentukan bandar pintar yang dibangunkan di peringkat persekutuan, negeri dan pihak tempatan di Malaysia adalah seiring dengan model bandar pintar global yang telah terbukti kejayaannya dalam membentuk bandar pintar dunia. Penunjuk prestasi dan matlamat yang seiring di peringkat global menjamin pembentukan bandar pintar yang mampan di Malaysia.