Perubahan Kemasukan Pelajar Cina Thailand dalam Sejarah Pendidikan Cina di Pulau Pinang, 1957-1967 - Yang, Yang; Tan, Chee Seng (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Artikel ini mengkaji perubahan kemasukan pelajar Cina Thailand dalam sejarah pendidikan Cina di Pulau Pinang dari tahun 1957 hingga 1967, berdasarkan analisis statistik bilangan pelajar dalam majalah-majalah tamat persekolahan Sekolah Menengah Han Chiang dan Sekolah Menengah Chung Ling. Selepas Perang Dunia Kedua (1939-1945), pendidikan Cina dengan Bahasa Cina sering dikaitkan dengan penyebaran komunisme, yang telah mempengaruhi hubungan dengan negara-negara Asia Tenggara. Malaysia dan Thailand mengamalkan dasar yang berbeza untuk pendidikan Cina. Matlamat pendidikan Cina di Malaysia adalah untuk mewujudkan sistem pendidikan bahasa ibunda kebangsaan, manakala Thailand menganggap Bahasa Cina sebagai bahasa asing yang berguna. Kajian ini menunjukkan bahawa orang Cina Thailand mempunyai alasan yang berbeza dan bilangan mereka berubah-ubah dalam mengejar pendidikan Cina di Pulau Pinang dalam tempoh yang berbeza.