Fungsi kepimpinan penghulu: suatu kajian kes di Penghuluan Rantau Bais Rokan Hilir Riau Indonesia - Latip; Zuliskandar Ramli; Mohd. Faizal Musa (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Penyelidikan ini bertujuan untuk menyiasat dan menganalisis fungsi kepimpinan Penghulu di Kepenghuluan Rantau Bais, Rokan Hilir, Riau, Indonesia. Kajian kes yang mendalam ini akan meneroka kesan dan peranan kepimpinan Penghulu dalam pelaksanaan peraturan, pelaksanaan pembangunan, pembinaan masyarakat, dan pemerkasaan masyarakat di kawasan tersebut. Melalui pendekatan kualitatif, penyelidikan ini bertujuan memberikan pemahaman yang lebih baik mengenai dinamika kepemimpinan tradisional dalam konteks tempatan. Hasil kajian menunjukkan bahawa fungsi kepemimpinan Penghulu di Kepenghuluan Rantau Bais Rokan Hilir dilaksanakan mengikut tugas dan fungsi dengan peraturan undang-undang yang berlaku, memastikan hubungan antara masyarakat berjalan selaras dengan kepentingan masyarakat. Penyelidikan ini bertujuan untuk menyiasat dan menganalisis fungsi kepimpinan Penghulu di Kepenghuluan Rantau Bais, Rokan Hilir, Riau, Indonesia. Kajian kes yang mendalam ini akan meneroka kesan dan peranan kepimpinan Penghulu dalam pelaksanaan peraturan, pelaksanaan pembangunan, pembinaan masyarakat dan pemerkasaan masyarakat di kawasan tersebut. Melalui pendekatan kualitatif, penyelidikan ini bertujuan memberikan pemahaman yang lebih baik mengenai dinamika kepemimpinan tradisional dalam konteks tempatan. Hasil kajian menunjukkan bahawa fungsi kepemimpinan Penghulu di Kepenghuluan Rantau Bais Rokan Hilir dilaksanakan mengikut tugas dan fungsi dengan peraturan undang-undang yang berlaku, memastikan hubungan antara masyarakat berjalan selaras dengan kepentingan masyarakat.