Peranan Program Agropolitan Runchang dalam memperkasakan kualiti hidup Orang Asli - Mohd Hafizul Mat Rahim,; Noordeyana Tambi,; Zaizul Ab Rahman, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Orang Asli merupakan masyarakat peribumi yang tergolong dalam kumpulan minoriti di Malaysia. Masyarakat Orang Asli ini kebiasaannya menetap di kawasan luar bandar khususnya di kawasan pedalaman atau pinggir bandar. Masyarakat Orang Asli sering dianggap ketinggalan dalam arus pembangunan dan permodenan termasuk terpinggir daripada menikmati kemudahan asas elektrik dan bekalan air terawat. Justeru, Program Agropolitan merupakan salah satu daripada inisiatif kerajaan untuk membasmi kemiskinan dan meningkatkan tahap kualiti hidup. Program Agropolitan Runchang yang terletak di daerah Pekan, Pahang merupakan satu-satunya projek yang dilaksanakan di bawah inisiatif ini yang memberi fokus kepada masyarakat Orang Asli sebagai pesertanya. Bagi menghuraikan lebih lanjut isu pemerkasaan Orang Asli ini, satu penyelidikan telah dilakukan bagi mengenal pasti peranan Program Agropolitan Runchang dalam memperkasakan kualiti hidup Orang Asli. Kajian ini telah menggunapakai kaedah kuantitatif dengan mengambil kira pandangan daripada 63 responden peserta Orang Asli Agropolitan Runchang. Aspek yang diukur dalam kajian ini adalah elemen pemerkasaan ekonomi dan elemen pemerkasaan sosial yang dilaksanakan di Agropolitan Runchang dan persepsi kualiti hidup oleh responden. Elemen pemerkasaan ekonomi digunakan untuk melihat aspek pemerkasaan yang terdiri daripada indikator pendapatan dan pengagihan, persekitaran kerja dan pendidikan. Elemen pemerkasaan sosial pula adalah untuk melihat aspek pemerkasaan yang terdiri daripada indikator kesihatan, perumahan, alam sekitar dan keselamatan awam. Persepsi kualiti hidup pula diukur bagi melihat penilaian responden terhadap kualiti hidup mereka setelah menyertai Agropolitan Runchang. Hasil kajian mendapati, penilaian elemen pemerkasaan ekonomi dan sosial dalam Program Agropolitan Runchang berada pada tahap tinggi manakala persepsi kualiti hidup responden juga dinilai pada tahap tinggi. Oleh itu, impak kajian ini membuktikan bahawa pemerkasaan kualiti hidup Orang Asli dapat ditingkatkan melalui pemerkasaan ekonomi dan sosial.