Kemerosotan demokrasi di bawah pentadbiran Jokowi: peranan elit - Taufik,; Muhamad M. N. Nadzri,; Jamaie Hamil, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Kejayaan demokrasi di Indonesia pada tahun 1998 didorong terutamanya oleh kedinamikan masyarakat. Walaupun beberapa mantan elit politik yang memerintah telah terjejas oleh transformasi politik, sebahagian daripada mereka berjaya bertahan semasa kepimpinan Presiden Jokowi. Artikel ini bertujuan untuk menjelaskan peranan yang dimainkan oleh mantan elit autoritarian dalam bertindak balas terhadap politik dan perubahan politik daripada masyarakat sivil. Secara khusus, ia menyerlahkan bagaimana mereka membina rangkaian komunikasi dengan Jokowi dan ahli parlimen. Artikel itu mengkaji tiga cara golongan elit telah menyumbang kepada kemerosotan demokrasi Indonesia di bawah pemerintahan Jokowi. Ini termasuk menyelia proses pilihan raya, menindas kebebasan awam, dan mengawal pelbagai institusi. Kajian ini menggunakan data primer daripada beberapa informan temu bual dan data sekunder daripada penyiasatan dan laporan media lepas. Selain itu, artikel tersebut berhujah bahawa pentadbiran Jokowi telah memundurkan demokrasi di Indonesia dengan melaksanakan pelbagai kecenderungan autokratik. Ini kerana tingkah laku pragmatik Jokowi sebagai presiden menampung pelbagai kepentingan elit dan gerakan elit adaptif di dalam dan di luar kerajaan.