Sikap masyarakat dalam mengamalkan pencegahan demam denggi di Bandar Baru Bangi, Selangor - Nurul Maizatulakma Nasir,; Nuriah Abd Majid, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Kes denggi terkumpul di Malaysia dari 29 Disember 2020 sehingga 21 September adalah sebanyak 18,995 kes. Penyakit denggi pertama kali dilaporkan di Malaysia pada tahun 1902. Penyakit ini disebabkan oleh virus yang dibawa oleh nyamuk Aedes, yang boleh menyebabkan demam denggi dan demam denggi berdarah. Peningkatan kawasan bandar, pembangunan, dan kepadatan penduduk telah menyumbang kepada penularan penyakit ini. Pelbagai langkah pencegahan telah diperkenalkan, namun tidak semua individu mengamalkannya. Keadaan ini telah menyebabkan peningkatan kes denggi dari masa ke masa. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji hubungan antara sosio demografi dan tahap pengetahuan berkenaan denggi serta hubungan antara tahap pengetahuan dan sikap penduduk dalam mengamalkan amalan pencegahan pembiakan nyamuk Aedes di kawasan Bandar Baru Bangi, Selangor. Kajian menggunakan kaedah soal selidik secara Google Form dan melibatkan 100 orang responden. Maklumat yang dikumpulkan dianalisis menggunakan perisian Statistical Package for Social Science (SPSS). Hasil analisis menunjukkan terdapat hubungan negatif yang sangat lemah antara tahap pengetahuan dan sikap masyarakat (nilai r = -0.201, p<0.05). Kesimpulannya, perlaksanaan program berkaitan peningkatan kesedaran masyarakat dalam amalan pencegahan demam denggi perlu ditingkatkan. Kerjasama antara masyarakat setempat dan pihak berkuasa diperlukan untuk memastikan aktiviti pencegahan demam denggi dapat diamalkan oleh semua lapisan masyarakat serta menyokong objektif SDG 3 dan SDG 11.