Kesedaran tanggungjawab pengundi terhadap penglibatan dalam pilihan raya : kajian kes di Kawasan DUN Pelangai, Bentong, Pahang - Nor Famieza Natasha Kamarolzaman; Junaidi Awang Besar (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Kesedaran tanggungjawab pengundi terhadap pilihan raya amat penting bagi menentukan kepimpinan cekap, amanah, dan telus yang boleh menjadi penentu masa depan negara. Di Malaysia, masyarakat bebas untuk memilih ahli Dewan Rakyat serta ahli Dewan Undangan Negeri melalui pilihan raya yang dilaksanakan sama ada Pilihan Raya Kecil (PRK) atau Pilihan Raya Umum (PRU). Penyertaan politik daripada masyarakat juga seperti berkempen, menjadi ahli politik, memasang bendera, mendengar ceramah dan memberi ceramah merupakan hal sinonim yang sering dilaksanakan ketika pilihan raya. Justeru, adalah menjadi tujuan penulisan kertas kerja ini untuk menganalisis kesedaran tanggungjawab pengundi terhadap penglibatan dalam pilihan raya dengan kajian kes di kawasan DUN Pelangai, Bentong, Pahang. Kajian ini menggunakan kaedah mengumpul data lapangan yang melibatkan soal selidik, temu bual, pemerhatian di lapangan dan rujukan sumber sekunder. Penganalisisan data dilakukan melalui perisian Statistical Package for Social Science (SPSS) versi 27. Hasil kajian mendapati bahawa 90 peratus responden berpartisipasi dalam politik yang paling dominan dengan mengundi parti politik. Seterusnya, 56 peratus responden menganggap sistem pendidikan negara banyak membantu meningkatkan kesedaran terhadap kepentingan pilihan raya dan 42 peratus mempunyai minat yang mendalam mengenai politik. Di samping itu, responden menyatakan bahawa faktor paling utama sokongan pengundi kepada Perikatan Nasional (PN) adalah kerana kepimpinan PN yang bersih iaitu sebanyak 28 peratus. Seterusnya faktor utama pengundi yang menyokong Pakatan Harapan (PH) pula adalah kepimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebanyak 48 peratus manakala faktor berpengalaman dalam pentadbiran negara sebanyak 56 peratus adalah faktor utama pengundi memilih Barisan Nasional (BN). Kesimpulannya, kajian ini merupakan sebuah kajian berilmiah yang penting untuk ilmu pengetahuan, menambahkan data baru dalam politik pilihan raya, strategi pelaksanaan dasar, rujukan pengkaji akan datang serta bahan bacaan untuk masyarakat supaya mereka sedar akan kepentingan penglibatan dalam pilihan raya.