Disease prevention and treatment in Javanese Tembang Dolanan - Winarti, Daru; Habibah, Nurmalia (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Penyakit merupakan aspek dalaman daripada kehidupan manusia, yang terkesan pada kesejahteraan dan aktiviti sehari-hari. Dalam masyarakat Jawa, lagu tradisional kanak-kanak yang disebut tembang dolanan (lagu kanak-kanak) berfungsi sebagai kaedah penyampaian informasi tentang penyakit serta jenis, pencegahan dan pengubatannya. Penelitian ini berupaya menganalisis bentuk kebahasaan tembang dolanan yang mengandung informasi tersebut. Melalui pendekatan linguistik antropologi dengan kaedah deskriptif kualitatif, penelitian ini mengkaji pendekatan masyarakat Jawa dalam menangani penyakit. Memanfaatkan kombinasi kajian kepustakaan dan lapangan serta catatan dan wawancara, temuan ini mengungkapkan kaedah atau cara masyarakat Jawa menentukan, mengklasifikasikan, mengubat dan berupaya mencegah penyakit dalam kerangka budaya mereka.